TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum. Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke...[...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi...[...]

Nastavi dalje...

KESTEN DIVLJI
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Kesten divlji (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) Botanički podaci: Kesten (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene...[...]

Nastavi dalje...

LIPA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Lipa. Lat: Tilia, Eng: Tilia, D: Die Linden, Fr: Tilia. Drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa. Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugoj stabljici što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u štitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugi do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plod je okrugao i ima jedno sjeme. Cvijet je vrlo ugodnog mirisa.[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet
Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti...[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani.[...]

Nastavi dalje...

PELIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima. [...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje... [...]

Nastavi dalje...

LIMUN
DODATAK PRIPRAVKA

limun

Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun... [...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Čičak - (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix) čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi.. [...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Stolisnik. asteraceae-glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA. [...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
DODATAK PRIPRAVKA

rusomaca
Rusomača. Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja.[...]

Nastavi dalje...

NEVEN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike, Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica. [...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

TROSKOT
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Troskot. Lat: polygonum aviculare. Eng: common knotgrass. D: der vogelknöterich, Fr: la renouée des oiseaux ou traînasse ou centinode ou herbe aux cent nouds. Druga imena troskota su još i oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik i troskovac. Latinski naziv aviculare dobiva po Grčkom "avis", što u prijevodu znači ptica, jer su ptice jele sjemenke troskota. Najstariji zapisi datiraju iz vremena Kineske dinastije Shin - nong oko 3000 godina prije rođenja Krista, koji govore o ljekovitoj uporabi troskota. Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm. Gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi. [...]

Nastavi dalje...

MATIČNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Matičnjak je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna... Botanički podaci: Matičnjak (melissa officinalis l.) Je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna. Listovi su jajasti, grubo pilastih rubova, suženi u kratke peteljke, nasuprotni i dugi od 2 do 8 cm. U pazušcima gornjih listova nalaze se bijeli dvousnati cvjetovi združeni u prividne pršljene. Cijev vjenčića cvijeta trbušasto je proširena i savijena prema gore. Čaška je tronasta, također dvousnata. Matičnjak se katkad pogrešno naziva prema Latinskom imenu melisa, a pod tim imenom se često prodaje kao eterično ulje. [...]

Nastavi dalje...

VALERIJANA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Valerijana. Za nesanicu se kombira sa kamilicom za spravljanje umirujućeg čaja. Kod povišenog krvnog tlaka i srčanih tegoba prouzrokovanih stresom valerijani se mogu dodati lipa i glog, za dodatno rasterećenje srčanog mišića. Valerijana utječe na smanjenje krvnog tlaka, pa osobe koje inače imaju probleme izazvane niskim krvnim tlakom trebaju o tome voditi računa. U tim slučajevima glog može biti koristan u kombinaciji sa valerijanom. Upotrebljava se za različita stanja: Kod uznemirenosti i nervozi koja se može još povećati usljed razdraženosti, kod nesanice koja je posljedica nervoze, kod živčano srčanih tegoba propraćenim lupanjem srca i osjećajem straha u predjelu srca. Djelovanje valerijane: Valerijana ispoljava sedativno i spazmoličko djelovanje. Izaziva smanjenje lokomotorne aktivnosti i agresivnog ponašanja. Koristi se u slučaju tjeskobe, glavobolje izazvane napetošću, migrena, depresije izazvane tjeskobom. [...]

Nastavi dalje...

JASMIN





JASMIN

Lat. Jasminum grandiflorum (Oleaceae) - (Royal Jasmine)

Opis

Jasmin je grm iz porodice maslina (Oleaceae), te se sastoji od oko 200 vrsta koje rastu u tropskim i subtropskim dijelovima Azije, Afrike i Australije. Najviše vrsta raste u južnoj i jugoističnoj Aziji. Jasmin je i nacionalni simbol nekoliko zemalja među kojima su Indonezija, Havaji, Pakistan te Filipini.

Čaj od jasmina je, bez ikakve konkurencije, najrasprostranjenije i najpopularnije piće u Kini. Radi se o piću doboko ukorijenjenom u kulturu i tradiciju a sigurni smo da ćete se i Vi vrlo rado opustiti uz šalicu ovog iznimnog pića.

Arapski Jasmine

Naziv: Jasminum sambac (L.) Aiton

Obitelj: Oleaceae

Nazvan "pikake" na Havajima okus i čaj od jasmina.

Sporo raste, ali s najvećim cvijtom. "cvijetovi" izgledaju kao minijaturne ruže.

Jasminum officinale

Obitelj: Oleaceae

Vrsta: officinale

Biljka: Listopadno planinska

Cvijet boje: bijela

Lišće Boja: tamno zelena

Karakteristika: Mirisno cvijeće

Jasmin je popularna penjačica vrlo mirisnih bijelih cvjetova koji i cvate od sredine ljeta u ranu jesen. Biljke se najbolje uzgajaju uz trijem, u sjenici ili druge nadgradnja, ili velikom starom panju. Obavezno rezanje potrebno u proljeće da bi se biljka obnovila ali ne učiniti više nego što je potrebno. Biljke su već prevelika za smještaj na malim rešetkama na zidu jedne kuće.

Jasminum multipartitum

Obitelj: Oleaceae

Uobičajeni nazivi: divlja zvjezda jasmin (eng.); sterretjies-jasmyn (Afr.); Imfohlafohlane (Zulu)

To je vrlo korisno biljka sa slatko mirisnim, bijelim cvjetovima, voštano sjajnih tamno zelenih listova. Smatrajte to "must-have" u svakom vrtu. Izvedenica imena i povijesni aspekti Jasminum je latiniziran oblik Perzijskog imena, Yasmin. I multipartitum je latinski naziv znači "sa mnogo dijelova ili odjeljaka".

Oleaceae, maslinova obitelj čini oko 20 rodova i oko 448 vrsta drveća, grmova i penjačica u tropskim i umjerenim regijama svijeta.


JASMIN



Prednosti

Ispijanje tople šalice čaja od jasmina može učiniti mnogo više za vaše tijelo od samog uzbuđivanja osjetila okusa. Ispostavilo se da lišće ovog cvijeta ima preventivna svojstva protiv bolesti, počevši od raka do smanjenja razine kolesterola.

Iako su podrobnije studije potrebne da se potvrde ovi pozitivni utjecaji, mogućnosti su velike. Koje su zdravstvene prednosti čaja od jasmina?

Prevnecija i liječenje raka:

Ispitivanja na životinjama su pokazala mogućnosti jasmina da uspori rast kancerogenih stanica. Jedno ispitivanje proizvelo je kemozaštitni efekt za tumor dojke, dok je drugo pokazalo pozitivno djelovanje protiv raka prostate. Izraelski istraživači su čak uspjeli da razviju lijek protiv raka koristeći jasmonit, komponentu stabljike jasmina, koji štiti biljku od ozljeda.

Istraživači su otkrili da ovaj novi, prirodni lijek, izveden iz biljke jasmina može onemogućiti djelovanje enzima koji omogućavaju kancerogenim stanicama da rastu i napreduju. Nadaju se da će lijek od jasmina jednoga dana moći da se koristi uz već postojeće lijekove i kemoterapiju za poboljšani učinak. Tolika je moć nevjerovatne biljke jasmina.

Prirodan lijek protiv smanjenja nervoze:

Studija u Japanu je pokazala da je miris jasminovog čaja imao smirujuća svojstva, poput sedativa, na grupu od 24 volontera. Kada je volonterima ponuđeno da pomirišu miris čaja od jasmina, njihova brzina otkucaja srca je opala i postali su smireniji i opušteniji. Šalica jasminovog čaja ima mnoge prednosti nad tradicionalnim lijekovima protiv anksioznosti.



Smanjenje kolesterola i antibakterijska svojstva:

Ispitivanje na životinjama je pokazalo da zeleni čaj u kombinaciji s jasminom smanjuje razinu lošeg kolesterola i triglicerida. Iako je još ispitivanja potrebno da se utvrdi je li isti efekt i kod ljudi, čaj od jasmina svakako bi mogao koristiti onima koji jedu visokokaloričnu hranu.

Ispitivanjem izvršenim na Sveučilištu u Kansasu je potvrđeno da čaj od jasmina posjeduje sposobnost prevencije rasta određenih vrsta bakterija koje uzrokuju trovanja hranom, poput salmonele i listerije. Ovo može koristiti u prehrambenoj industriji gdje su potrebni prirodni načini uništavanja bakterija koje uzrokuju ove bolesti.

Ako niste znali...

Čaj sa jasminom predstavlja zapravo svojevrsnu kombinaciju crnog, zelenog, bijelog ili "ulong" (oolong) čaja i cvjetova jasmina. Sama kombinacija je izuzetno aromatična, i u pogledu mirisa i u pogledu okusa, a predstavlja i jedno od najboljih prirodnih osveženja.

Ovaj specifični čaj najčešće se može naći u kineskim restoranima, gdje se, prema običaju, služi prije večere. Vrlo je specifičnog i jedinstvenog okusa, predstavlja kombinaciju blago slatkog i oštrog okusa. Upravo iz ovog razloga smatra se jednim od najboljih osveženja, i to ne samo za tijelo već i za um.

JASMIN



Jasmin i kofein:

Baš kao što i druge vrste čaja, poput crnog, zelenog, bijelog i žutog čaja, u sebi sadrže kofein, takav je slučaj i sa ovim čajem. Kada se malo bolje razmisli, ovo i nije nikakva novost jer, na kraju, ovaj čaj predstavlja ipak kombinaciju neke od spomenutih vrsta sa listovima jasmina.

Može se reći da će se sadržaj kofeina osnovnog čaja preslikati na količinu kofeina koju u sebi sadrži čaj sa jasminom. U proseku, jedna šalica ovog čaja u sebi iznosi između 5 i 20 miligrama kofeina. Nekima će ovo biti previše.

Postoje određene metode pomoću kojih možete znatno smanjiti količinu kofeina u vašem čaju. Jedna od takvih metoda je oprati listiće čaja, potopiti u vruču vodu i ostaviti da odstoje 2 do 3 minute, nakon čega ćete tu istu tečnost prosuti. To treba ponoviti još jednom. Druga količina vode će imati znatno manje kofeina u sebi.

Još jedno rešenje je i posjetiti neku od prodavaonica zdrave hrane, ili ljekarnu, i kupiti čaj sa jasminom koji u sebi ne sadrži kofein.

Za bilo koju se od ove dvije opcije odlučili, znajte da čaj, i pored toga što ćete ga lišiti kofeina, neće izgubiti na jedinstvenom okusu i primamljivoj aromi.

U svakom slučaju, kao i kod kave i drugih vrsta čajeva, ne treba pretjerivati u količinama koje se piju, niti sa količinama sastojaka koji se stavljaju u jednu šalicu napitka.

Zeleni čaj i jasmin:

Zeleni čaj sadrži vitamine A1, B2, B12, C i E, kao i mnoge minerale i elemente u tragovima. Osim već poznatih blagotvornih učinaka na zdravlje, prema najnovijim istraživanjima zeleni čaj sadrži iznimno važan EGCG (EpiGalloCatechin Gallate) koji smanjuje stanice raka, što ga čini uspješnim u borbi protiv raka i Hepatitisa. Poznat je i njegov izniman učinak na mršavljenje.

Zeleni čaj ubrzava izmjenu tvari, pun je jakih antioksidanata, pomlađuje kožu, pospješuje probavu, stimulira razgradnju masnoća i čisti organe od toksina. Cvjetovi jasmina daju ovom čaju finu i specifičnu aromu i miris.

Čaj od jasmina pokazao da niži krvni tlak, jača imunološki sustav, snižava razinu kolesterola u krvi i usporava proces starenja. Redovito konzumiranje čaja od jasmina također može vam pomoći izgubiti nekoliko kilograma viška, da nam se smiri pa čak i spriječiti moždani udar, ateroskleroze i srčanog udara.

JASMIN



Spriječava rak:

Istraživanja pokazuju da Jasmin usporava rast stanica raka i djeluje protiv različitih oblika raka.

Ublažava stres:

Istraživanje potvrđuje umirujući učinak jasmina. Sam miris jasmina usporava rad srca i da nas smiri dok pijemo čaj od jasmina, djeluje čak i bolje od mnogih lijekova.

Antibakterijski:

Istraživanja na Sveučilištu u Kansasu, SAD-a, također su pokazala da čaj od jasmina uništava bakterije, čime protjerati gripe i prehlade. Grgljanje i ispiranje usne šupljine čaj od jasmina i sprječava nastanak karijesa.

Snižava kolesterol:

Pijenje čaja od jasmina posebno se preporuča za ljude koji se bore s visokim kolesterolom i uživaju masnu hranu.

Travari pri bolnoj menstruaciji savjetuju čaj jasmina i kamilice.



Miris Jasmina kao prirodni lijek za smirenje

Slatki miris jasmina jednako je dobar kao lijek za smirenje, ako ne i bolji, jer učinkovito smiruje živce bez ikakvih nuspojava.

Umjesto da uzimaju lijekove za smirenje, ljudi bi trebali pomirisati jasmin koji je molekularno vrlo sličan lijeku Valiumu, tvrde njemački naučnici.

Iznenađujući je efekat mirisa Gardenia jasminoides smanjenje tjeskobe, a uz njega se i lakše zaspi. Molekule mirisa koje uđu u krv kroz pluća mogu služiti kao moćna zamjena ta lijekove za smirenje, tvrde naučnici sa dva njemačka univerziteta Ruhr u Bochumu i Heinrich Heine iz Dusseldorfa.

Naučnici su testirali stotine mirisa na miševima i ljudima da vide kako utječu na funkcioniranje neurotransmitera GABA (gamma-aminobutyric acid) koje inače pojačavaju konvencionalni lijekovi protiv Valiuma. Pokazalo se da miris jasmina jednako djeluje na njihovo funkcioniranje kao i Valium.

Esencijalno ulje jasmina naveliko se koristi u aromaterapiji, a njegove različite zdravstvene blagodati otkrili su još stari Grci i Rimljani. Ulje jasmina prirodni je lijek za stres, tjeskobu, depresiju, umor, menstrualne bolove i simptome menopauze, a vjeruje se i da djeluje i kao afrodizijak.

Jasmin se nalazi u oko 83 posto ženskih i 33 posto muških parfema.

JASMIN



Ulje:

Jasminovo ulje se veoma cijeni među cvietnim uljama i to s razlogom. Njegova aroma je isključiva po svojoj jednostavnoj eleganciji i prefinjenosti.

Kao ruža je kraljica cvijeća, jasmin je nesumnjivo kralj. Poznati afrodizijak, jasmin se bere u noćno doba, kada njegovo cvijeće širi najintenzivniji miris, ali je zato njegova noćna berba teški i skupi rad.

Miris jasmina se može dobiti od različitih drugih pomješanih među sobom eteričnih ulja, i njegova cijena je u ovom slučaju značajno niža.

Jasmin Sambak ili arapski jasmin (jasminum sambac) ima intenzivnu aromu sa izraženom zeleno-travnatom notom, između ostalog ovu vrstu dodaju u kineski zeleni čaj.

Jasmin velikocvjetni ili španjolski (jasminum grandiflorum) je najčešće korišten u parfimeriji, njegov miris je cvjetni, svježi, svjetli sa slatkom voćnom nijansom, koja postaje jača u ulju.

Eterično ulje jasmina djeluje stimulativno i popravlja raspoloženje, ublažava menstrualne tegobe i dobro čisti kožu.

Treba biti oprezan prilikom korištenja tog eteričnog ulja je može izazvati glavobolju.

Trudnice i bebe ne bi smjele koristiti eterično ulje jasmina.

Jasminovo ulje afrodizijak je za zagrijavanje i opuštanje tijela. Djeluje na zagrijavanje i podizanje penisa. Esencijalno ulje jasmina u Indiji se stotinama godina rabi kao afrodizijak.

Žene ga stavljaju u kosu pa im muškarci ne mogu odoljeti.

Istraživanja su pokazala da miris jasmina pozitivno utječe na ljudsku seksualnost bez ikakvih negativnih nuspojava.

Najbolje ga je koristiti u aroma lampi, možda 1 kap dovoljno ako je ulje visoke čistoće.

Oprez:

Jasmin čaj – čaj koji nosi ovaj naziv u stvari nije čaj od jasmina nego polufermentirani kineski čaj s dodatkom cvjetova, odnosno, latica pravog jasmina. Treba izbjegavati čaj s tom deklaracijom, jer je "namirisan" umjetnom aromom.

Povijest jasmin čaja počela je prije 800 godina u vrijeme vladavine kineske dinastije Sun. Tada se za njega uvijek koristio zeleni čaj.

Kao i svaki drugi polufermentirani ili djelimično fermentirani čaj, i jasmin čaj je u zdravstvenom pogledu prihvatljiva alternativa za zeleni čaj, jer su aktivne tvari u njemu djelimično sačuvane.

JASMIN



molimo pročitati izjavu